12 Ocak 2010

İzmir Köfte

                                                         



 Bir Hfta Sonunun Ardından
  Bizim evde bir koşuşturmacadır gidiyor.Benim mutfak denemelerim,eşimin atölyesinde devam eden hummalı el maket araba yapımı,tabiki eşim benden daha önde gidiyor maşallah Aralık ayı birincisi ve 2009 yılı model maket arabalarıda şu anda üçüncülüğe doğru gidiyor.İşlerimin yıl sonu yoğunluğu nedeniyele ne misafir kabul edebildim ne bir yere konuk olabildik.Çok şükür yoğunluğu geride bıraktım ve mutfağımda yeni keşifler,icatlar yapmaya başladım.Başladım ama sağolsun eşim İzmir Köfte diye baskı yapınca o akşamki ana yemek belli oldu:).Yeni evlendiğimiz dönemlerde daha mutfakla pek haşır neşir değilken annemden öğrenerek pöpüler tarifler arasına giren ve severek yediğimiz güzel bir alternatif İzmir köfte bence kısa zamanda sizlerinde denemesini tavsiye ederim.İster akşam yemeğinde ister misafir menüsünde ana yemek olarak yanına garnitürlü pilavla misafirlerinize sunabilirsiniz.

 Malzemeler;

Köfte İçin:
  • 500 Gr. Kıyma, 
  • 1 Su Bardağı Kurutulup Robottan Çekilmiş Ekmek İçi,
  • Yarım Demet Maydanoz (ince kıyılmış),
  • 2 Tane Orta Boy Soğan (rendelenmiş),
  • 2 Diş Sarımsak,
  • 3 Orta Boy Patates
  • 1 Adet Sivri Biber
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber,
  • 1 Çay Kaşığı Pul Biber,
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • Tuz,Köfte Baharı
 Sosu İçin;

  • 3 Tane Domates,
  • 1 Kaşık Domates Salçası,
  • 2 Tane Dolmalik Biber,
  • 1 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Çay Kaşığı Kekik
  • 1 Çay Kaşığı Tuz



  Yapılışı;

  • Köftelik malzemeleri kıyma hariç robotta birbiriyle iyice karışana kadar çekin. Kıymayı ekleyip elinizle yoğurarak, köfteleri yuvarlak şekiller verin. Arzu ettiğiniz şekillde ister fırının ızgara bölümünde ister çok az yağ ile tavada kızartın.Ben titanyum tavada yağsız kızarttın.
  • Kullanacağınız fırın kabına büyükçe halka şeklinde kestiğimiz patatesleri sonrada hazırladığınız köfteleri patateslerin üzerine dizin.
  • Ayrı bir tencerede rendelediğiniz domatesleri ve salçayı 10-15 dakika pişirin.
  • Hazırladığımız domates soslarını hazırladığınız patates köfte ikilisinin üzerine gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180-200 derece patatesler yumuşayana kadar pişirin.
Not:

  • İsteğe göre fırını kapatmaya yakın üzerlerine rendelenmiş kaşar ekleyebilirsiniz.
  • Köfelerin ve patatesin kuru olmasını istemiyorsanız borcamın üzerini alimğnyum folyo ile kapatıp pişirebilirsiniz.

30 yorum:

  1. Esracığım ellerine sağlık çok şık ve leziz olmuş çokta severim çok öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. Canım ne güzel fotoğraflamışsın.Yemeğin lezzeti görüntüsünden belli,o güzel ellerine emeğine sağlık.İzmirli bir aile olarak çok sevdiğimiz bir lezzet.

    YanıtlaSil
  3. hmm çok güzel bir sunumm harika olmuş ellerine sağlık canımm

    YanıtlaSil
  4. harika canim...
    Ellerine saglik cok enfes olmus...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. elinize sağlık, yemek mükemmel ....

    YanıtlaSil
  6. izmir köfte sevilmez mi.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  7. Selam arkadaşım, ziyaretin ve yorumun çok teşekkürler, ps format atıldığı için sizlere geri dönemedim, bu gecikmeden ötürü affola diyorum.

    İzmir köfte harika, diğerleri de öyle, ellerinize sağlık, sevgiyle sağlıcakla kalınız.

    YanıtlaSil
  8. İzmiR köfte harika..Ellerinize sağlık..Şeklide güzel olmuşş.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Selamlar arkadaşım,izmir köfte nefis görünüyor,ellerine sağlık.Afiyet şeker olsun.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. çok sevdiğim bir köftedir.Ellerine sağlık Esracım sunumda müthiş eşin nasıl istemesin?

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık. Çok nefis görünüyor. Ben de bugün İzmir köfte yaptım ve henüz tarifini gördüm. Bu tarifle denemek isterim. Afiyet olsun :))

    YanıtlaSil
  12. Elerine sağlık Esracım.Çok nefis olmuş bir İzmir li olarak bayılırım.Sevgiler.Mine

    YanıtlaSil
  13. Ceydacım merhaba; yorumun için teşekkür ederim.Eşim iyi şu an bu saat itibariyle atölyesinde çalışmaya devam ediyor.İsteme konusuna gelinceki eğer 'isteme'kelimesini doğru anladıysam İzmir köfte evde çok sık sık pişiyor yoğun istek üzerine,

    Sevgili Esma;inan bu şekilde ve bu tarifide denemeni tavsiye ederim çünkü gayet lezzetli oluyor.

    Sevgili Gelincik;estağfurullah, geçde olsa ziyaret edip yorum bırakman beni gayet memnun etti.

    Sevgili Derya,Sevgili Kalpkurabiye,Sevgili Ekin,Sevgili Paşakızı,ve Sevgili Nurşen,Sevgili Eylem,Sevgili Melahat ve Zerrin teşekkür ederim.:)

    YanıtlaSil
  14. Esracım şahane bir sunum olmuş maşallah,ailece severek yediğimiz bir yemek bu şeilde ve bu tarifte en kısa zamanda deniyeceğim şimdiden ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Esracım yine döktürülmüş,müthiş gözüküyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. esracım ellerine sağlık. valla bu sunumu görünce yaptığım köftelerden utandım...

    YanıtlaSil
  17. Aaa olurmu hiç ne demek utanmak emek verilerek yapılan herşey gayet güzeldir kendine haksızlık yapma sevgili Ece lütfen:)

    YanıtlaSil
  18. Ellerine sağlık görüntü çok şirin ..
    Yuvandan huzur , sağlık mutluluk hiç eksik olmasın dileklerinle..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. İşte harika bir blog sayfası daha. Marifetli elleriniz dert görmesin.Özenli ve şık blog sayfanız için kutluyor, paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum. Begonvilli Ev'den sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil
  20. VİLDAN GÜNGÖR14 Ocak 2010 12:03

    Canım yine döktürmüşsün maşallah,bloga daha çok tarif bekliyoruz,özellikle o şık masalarınn görüntüsünüde en kısa zamanda burda görmek istiyoruz ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Hımmmm bayıldım köfteye çok da şık görünüyor...Her sofraya yakıcak bir lezzet...Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Cancazım; ziyarete teşekkür,yemeğine saygı,bloguna başarı,sanada sevgiler gönderiyorum.Bana da iyi takip etmelerrrrrrr.

    YanıtlaSil
  23. bizim evin en cok sevilen köftesi,nefis olmus elinize saglik

    YanıtlaSil
  24. sanat eseri gibi görüntüsüğ var canım.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  25. İzmir köfteyi o kadar çok severimki. Haftada bir yesem yeridir. Evdekinler artık yeter diyor ama bana yetmiyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor, bizde de çok sevilen bir lezzet:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Sevgiliş esra ziyaretin ve yorumun için teşekkürler, beğendiğine sevindim, iyi ki sizleri tanıdım, güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  28. Bir İzmirli olarak İzmir köfteyi sevmemek mümkün mü? harika bir lezzet iyi ki yayınladın ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  29. Öncelikle nefis tarifleriniz için kutluyorum. Çok özenli çok güzel yaptığınız belli.

    Ayrıca 100. izleyicim olarak blog sayfama onur verdiniz. Teşekkür ediyorum. Antalya'dan sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil
  30. esracığım köftenin görüntüsü beni mest etti inan..ellerine sağlık canımcım...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler...