18 Ocak 2010

BÜZME TATLISI



BÜZME Mİ? BURMA MI?KARAR VEREMEDİM:)

  Başlığı atarken bir türlü karar veremedim burma mı? büzme mi?.Bizim Karadeniz yöresinde büzme denir ama bölge bölge ve yer yer Burmada deniliyor artık siz nasıl karar verirseniz ben yinede başlığı bildiğim gibi Büzme Tatlısı olarak yazıyorum:)
Tek başma yapar mıyım yapamaz mıyım diye kendi kendime savaş veririken bir bakımışım hamuru yoğurmaya başlamışım bile.Sonra kendi kendime bu kadar mıydı? dedim.Bekarlık dönemlerinde annemle birlikte yaptığımdan ve sadece hamur açma kısmında faaliyet gösterdiğim için hamur kısmında pek güvenmiyordum kendime işte böyle başladı büzme tatlısı maceram.Aslında eliniz alıştığında gayet pratik bir tarif , belki yoğurması ve açıp şekil vermesi pişirmesi şerbetlemesi gerçekten zaman ve zahmet isteyen bir lezzet bunu kabul ediyorum.Ani misafirleriniz ve haberli gelen misafirleriniz için önceden şekil verdiğiniz büzmeleri fırında pişirip şerbetini dökmeden korumalı kaplarda koruyabiliyorsunuz ve istediğiniz zaman şerbetini döküp sunuma hazır şekile bekletebiliyorsunuz.Yine bir gün mutfakla haşır neşir olurken hazır baklava yufkası deneme fırsatım oldu aslında ilk başlarda sıcak bakmasamda denemelerden den sonra rahatlık ve zaman açısından baklava yufkasını artık tercih edeceğim gibi gözüküyor.Hazır baklava yufkası büzme tarifide pek yakında.

 
Malzemeler

Hamuru için;
  • 500 Gr Baklavalık Un
  • 250 Gr Buğday Nişastası (yufkayı açmak için)
  • 2 Adet Yumurta
  • 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
  • 1/2 Çorba Kaşığı Limon Suyu
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2/3 Bardak Ilık Su
  • Çekilmiş fıstık (İçi İçin)
  • 75 Gr Zeytinyağı
  • 75 Gr Tereyağı
Şerbeti İçin
  • 1000 Gr Şeker
  • 750 Ml suYarım
  • Limonun Suyu





Yapılışı;
  • Öncelikle şerbeti hazırlamak için, su ve şekeri bir kaba boşaltıp karıştırarak kaynatın.Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.  
  • Hamuru yoğurmak için unun ortasını açıp(75 gr zeytinyağ , 75 gr zeytinyağını ve çekilmiş fıstığı eklemiyoruz eklemiyoruz)zeytinyağı, tuz , limon suyu ve yumurtaları kırın suyu azar azar ekleyip kulak memesinden biraz sert bir hamur yapın.
  • Hamur özdeşleşene kadar iyice yoğurun.
  • Özdeşen hamuru eşit büyüklüktev12 parça beze yapıp yuvarlayıp üzerine yaş bez örtün ve bekletin.
  • Beklettiğimiz bezelerden her birine nişasta serperek merdane ve oklava ile mümkün olduğu kadar ince açın.
  • Açtığınız yufkayı ortadan ikiye bölüp düz kısmına fıstık serip oklavaya sarın ve oklavanın uçlarından ortasına doğru her iki yönden büzün ve oklavadan çıkarın.
  • Oklavadan çıkardığımız büzmeyi istediğiniz büyüklükte kesip tepsiye yerleştirin.
  • Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine (tereyağı ve zeytinyağı) karışımını yağda kızdırdıktan sonra yufkaların üzerine gezdirin. 
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz oda ısısındaki şerbeti üzerine gezdirin ve şurubu çekebilmesi için başka bir tepsiyle üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın.


Not:
  • Kendi damak tadınıza göre fındık,ceviz içi kullanabilirsiniz. 
  • Şerbetin ılık büzmelerin ise sıcak olması gerekiyor şerbetini çekmesi için.
  • Yaptığını büzmeleri şerbetlemeden korumalı kaplarda saklayabilir,arzu ettiğiniz zaman şerbetini hazırladıktan sonra büzmleri fırında ılık olacak şekilde ısıtıp şerbeti üzerine döküp ikram edebilirsiniz.

22 yorum:

  1. ellerine sağlık, çok nefis görünüyorlar.
    çok severim bu tatlıyı, ben kendim yapmayı hiç denemedim, ama anneciğim çok güzel yapar, hatta yapıp buzlukta saklar, gideceğimiz zaman pişirip, şerbetler...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. esra hanım ellerinize sağlık gerçekten harika görünüyorr tatlınız vallahi harikaa

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Süper görünüyor, ellerinize sağlık. İlk gördüğümde hazır baklava yufkasından zannettim. Afiyetler olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba..Büzme burma:) Hiç farketmez..Harika olmuş.Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  5. AYŞE ÖZTÜRK18 Ocak 2010 12:10

    Maşallah hamaratlık üzerimizde sanırım.Esracım inan bir tepsi olsa yinede doymam büzme tatlsını yemeken.Sunuma gelince fotograflar mükemmel olmuş,emeğine yüreğine sağlık.Sevgilerle

    YanıtlaSil
  6. Esracığım harika olmuş tatlın sunumda süper ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Canım güzel haftalar, döktürmüşsün yine, sunum desen harika, ellerine sağlık.

    Teşekkürler ziyaretin ve yorumun için, bugün sizlere çok değişik bir şey buldum, haberiniz ola..

    YanıtlaSil
  8. Ne yalan dıyımö herkesın harcı değil bu tatlıyı yapmak ugraştırıcı.
    Ellerıne sağlık.
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  9. incecik citir citir olmus burma tatliniz,esim cok sever bizim evdede eksik olmaz ama ben bazen hazir baklavalik hamurdan yapiyorum acmak icin zaman olmuyor calistigim icin
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Esracım ellerine sağlık harika olmuş.nasılda güzel tadı vardır.bizde karadenizliyiz ve bizimkiler burma tatlısı derler.bravo valla zahmetli bir iş ama sonuca değer.afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  11. PELİN UÇAR19 Ocak 2010 10:31

    Tatlı olarak mükemmel bir lezzet ama çok uğraştırıcı zahmetli yemeğe gelince yiyoruzda yapmaya gelince üşeniyoruz malesef,Ellerine sağlık sunum,resimler şahane olmuş ellerine ,yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Esracım maşallah.Ne güzel bir görüntüdür böyle harika.Nasıl emek ve zahmet ister.Ellerine,emeğine sağlık sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  13. Harika görünüyor. Ellerine sağlık. Ama sanıyorum ben yapamam :( açması çok zor olsa gerek.

    YanıtlaSil
  14. Ha buzme , ha burma isim dediginiz bir boncuk.
    Tarif nefis, goruntu harika ve resimler sahane olmus.Ellerinize saglik.
    Sevgiler,
    Sefa

    YanıtlaSil
  15. Elleriniz sağlık.Harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  16. ooo elerine sağlık canım bu arada servis tabağın harika...

    YanıtlaSil
  17. ELİF BAYRAMİN20 Ocak 2010 09:38

    Ellerine sağlık,

    YanıtlaSil
  18. of of of çok güzel görünüyorlar ...
    elinize sağlık ..

    YanıtlaSil
  19. esracım merhabalar,beni ziyaret etmişsin...seninle tanıştığıma çok memnun oldun...baklavan harika ötesi birşey olmuş....seni arkadaş listeme ekledim...sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. ÖZLEM ŞENTÜRK23 Ocak 2010 16:03

    Esracım tatlılar gel beni ye diye bakıyorlar,ellerine sağlık,fotograf çekimi çok iyi olmuş boynuz kulağı geçti sanırım:)ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Birsel ilk görünüşte hazır baklava yufkası sanılmasının sebebi yağının fazla olması ve yufakının inceliğinden kaynakalnıyor.

    YanıtlaSil
  22. Esra'cım gerçekten zahmet isteyen bir lezzet herkesin harcı değil kesinlikle ma çok lezzetli,ellerine kollarına sağlık..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler...