Bolu'nun Klasiği ...
Buralara bugün itibariyle adeta bahar geldi.İçimi ısıtan güneş,ötüşen kuşlar,dalları çiçek açan ağaçlar baharın müjdesi....Özlemişim baharın mis kokusunu.Bu kadar anlatım bahara olan hasretimi anlatmama yeterli olmuştur sanırım.:)Aslında bu tarif uzun süredir arşivde sunulmayı bekliyordu.Ne zaman güzel bir resim sunmak istesem sonuç olarak kötü resimler çıkıyordu aceleyle çekildiği için.Sonuç olarak tabiki yine istediğim şekilde olmadı fotograf kareleri.Daha fazla arşivde beklemesini istemediğim için Bolu'nun meşhur yöresel yemeği olan yapması zahmetli ama hazırlaması bir o kadar kolay olan erişteyi sunmaya karar verdim. Kayınvalidemin Bolu'lu olması sebebiyle ve eşimin özel istekleri arasında yer aldığından dolayı evimizde sıkça ve severek yapılır.Birde üzerine Bolu'nun kurutulmuş peyniri keşi ve cevizide eklenince şahane bir lezzetle karşılaşıyorsunuz.
Buralara bugün itibariyle adeta bahar geldi.İçimi ısıtan güneş,ötüşen kuşlar,dalları çiçek açan ağaçlar baharın müjdesi....Özlemişim baharın mis kokusunu.Bu kadar anlatım bahara olan hasretimi anlatmama yeterli olmuştur sanırım.:)Aslında bu tarif uzun süredir arşivde sunulmayı bekliyordu.Ne zaman güzel bir resim sunmak istesem sonuç olarak kötü resimler çıkıyordu aceleyle çekildiği için.Sonuç olarak tabiki yine istediğim şekilde olmadı fotograf kareleri.Daha fazla arşivde beklemesini istemediğim için Bolu'nun meşhur yöresel yemeği olan yapması zahmetli ama hazırlaması bir o kadar kolay olan erişteyi sunmaya karar verdim. Kayınvalidemin Bolu'lu olması sebebiyle ve eşimin özel istekleri arasında yer aldığından dolayı evimizde sıkça ve severek yapılır.Birde üzerine Bolu'nun kurutulmuş peyniri keşi ve cevizide eklenince şahane bir lezzetle karşılaşıyorsunuz.
Erişte;Bolu yöresinin hanımları tarafından sonbahar aylarında kış hazırlıkları hazırlanan makarna erişte,yapım aşaması sebebiyle zahmetli bir lezzetdir.Yapım aşamasında bizi bu zahmetli işten el becerisiyle ve çabukluğuyla yardımını esirgemeyen Sevil Teyze'ye teşekkürlerimi tekarar iletiyorum.
Malzemeler;
- 2 Su Bardağı Erişte
- 1,5 Çorba Kaşığı Tereyağ
- 1/2 Su Bardağı Ceviz(Yarım Su Barrdağı)
- 1/2 Su Bardağı Keş(Yarım Su Bardağı)ve Yarım Su Bardağı Beyaz Peynir
- Tuz
Yapılışı;
- Erişteleri kaynamakta olan az tuzlu suya ilave edip 15-20 dakiaka haşlayın.
- Pişen eriştelerin suyunu süzün.
- Tencereye tereyağını ilave edip tereyağının yeterli ısıya geldiğinde eriştleri ilave edip iyice harmanlıyın.
- Keş peyniri kullanacaksanız rendede rendeleyin ,beyaz peynir kullanacaksanız çatal yardımıyla peynirleri ezin.
- Cevizleri iri olacak şekilde blendırdan geçirin.
- Servis tabağına hazırladığınız erişteyi alın ve üzerine keşi ve cevizleri arzu ettiğiniz şekilde serpip sıcak servis yapın.
Not:Makarnanızı ve ya eriştenizin haşlama suyuna yağ koymayın. Kaynama suyuna eklediğiniz yağ, makarnaların birbirine yapışmasını engellememektedir.
Kaynamaya suyuna ilave ettiğiniz makarnaları veya erişteleri 10 saniye boyunca karıştırmanız makarnaların birbirine yapışmaması için yeterlidir.
Ellerinize sağlık. Nomalde erişteyi bende çok severim. Ama sade yerdim, Bu pazar günü teyzemde bu şekilde yapmış (peynir bolu peyniri değildi ama) tadı gerçekten çok güzel oluyor.Sunumunuzda güzel olmuş.Afiyet olsun..
YanıtlaSilOoo nefis gozukuyo ceviz ile birlikte. Bayilirim eristeye, canim ellerine saglik.
YanıtlaSilceviz peynir erişte süper 3lü olmuş çok güzel gözüküyor...
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık harika bir görüntü sevgi
YanıtlaSiller...
Offf severek yerim..
YanıtlaSilEllerıne sağlık ..
Afiyetler olsun bereketi ile..
Sevgiler..
sunum çok güzel bayılırım erişteye
YanıtlaSilellerine sağlık canım nefis olmuş
YanıtlaSilafiyet bal olsun
sevgiler
ellerine sağlık canım nefis olmuş
YanıtlaSilafiyet bal olsun
sevgiler
Selam bizde ailecek severek tüketiriz eristeyi.En cok domatesli eristeyi seviyor bizimkiler.En kisa zamanda cevizli, peynirli deniyecegim.Ellerine saglik,bu arada fotograf güzel cikmis.Hem göze hem damaka hitap ediyor.Sevgiler.
YanıtlaSilEsra'cım resimler gayet güzel olmuş hiç üzülmene gerek yok.Ayrıca görüntüler insanın iştahını açıyor,ellerine sağlık...
YanıtlaSilCANIMI ÇEKTİRDİN NEFİSS BİR TAT ŞİFALAR OLSUN
YanıtlaSilEllerinize sağlık, benmim de çok sevdiğim bir lezzettir.
YanıtlaSilHiç bu şekilde denememiştim,çok lezzetli gözüküyor,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEllerine saglik nefis bir görüntü Afiyetler olsun.
YanıtlaSilSevgiler canim öptüm.
Esra hanım dün misafirliğe gelen gün arkadaşlrıma sizin lezzetli eriştenizi yaptım ama keşli olarak değil beyaz peynirli olarak.Sonuç olarak misafirlerimden bol bol övgü aldım.Çok teşekkür ederim bu lezzeti bizlerle paylaştığınız için.Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSarımsaklı ve peynirli yemeyi deneme ni isterim canım.Ayrıca annemler de cevizli yaptıkları zaman erişteyi biraz da toz şeker eklerler cevizin içine ...
YanıtlaSilErişte ile karıştırdığın zaman güzel oluyor.
Görüntü süper.
Ellerine sağlık.
Hiç denemedim ve çokda merak etiğim bir lezzet.
YanıtlaSilEllerine sağlık
İyi hafta sonları
bende böyle denememistim nefis olmus elinize saglik
YanıtlaSilNasılda güzel ve lezzetli gözüküyor,ellerine sağlık.
YanıtlaSilgüzel sicacik bir bahar haftasi diliyorum
YanıtlaSiloy oy oyy tamm da benilk olmuş esracığım....ellerine sağlık..
YanıtlaSilNasılda leziz gözüküyor,sitenizin tamamında yayınladığınız tariflerin resimleri gerçekten çok profosyenelce çekilmiş,emeğinize sağlık.
YanıtlaSilCanim ellerine saglik, harika bir tabak hazirlamissin. Asagidaki kurabiyelerede vuruldum, sevgiler....
YanıtlaSilellerinize sağlık ..çok güzel görünüyor..daha önce tatmıştım güzel oluyor...
YanıtlaSilço severim.keş bulamadım ama tulumla yapmıştım nefis ellerine sağlık
YanıtlaSilCanım ellerine ,emegine saglık. Çok nefıs görunuyor. Ben daha once hıc denemedım. Insallah senın bu tarıfının uzerıne yapmaya baslarım. Sayfamda yazdıgın yorumun ve guzel dıleklerın ıcın sana ayrıca tesekkur etmek ısterım.
YanıtlaSilGörüşmek dilegi ile..
Sevgıler..
göynük mudurnu gezisine gittiğimde göynükte yemiştim bunu çok güzeldi seninkide harika görünüyor ellerine sağlık canım
YanıtlaSilsevgilerimle