2 Mart 2010

Cevizli Keşli Erişte




Bolu'nun Klasiği ...
Buralara bugün itibariyle adeta bahar geldi.İçimi ısıtan güneş,ötüşen kuşlar,dalları çiçek açan ağaçlar baharın müjdesi....Özlemişim baharın mis kokusunu.Bu kadar anlatım bahara olan hasretimi anlatmama yeterli olmuştur sanırım.:)Aslında bu tarif uzun süredir arşivde sunulmayı bekliyordu.Ne zaman güzel bir resim sunmak istesem sonuç olarak kötü resimler çıkıyordu aceleyle çekildiği için.Sonuç olarak tabiki yine istediğim şekilde olmadı fotograf kareleri.Daha fazla arşivde beklemesini istemediğim için  Bolu'nun meşhur yöresel yemeği olan yapması zahmetli ama hazırlaması bir o kadar kolay olan erişteyi  sunmaya karar verdim. Kayınvalidemin Bolu'lu olması sebebiyle ve eşimin özel istekleri arasında yer aldığından dolayı evimizde sıkça ve severek yapılır.Birde üzerine Bolu'nun kurutulmuş peyniri keşi ve cevizide eklenince şahane bir lezzetle karşılaşıyorsunuz.
Erişte;Bolu yöresinin hanımları tarafından sonbahar aylarında kış hazırlıkları hazırlanan makarna erişte,yapım aşaması sebebiyle zahmetli bir lezzetdir.Yapım aşamasında bizi bu zahmetli işten el becerisiyle ve çabukluğuyla yardımını esirgemeyen Sevil Teyze'ye teşekkürlerimi tekarar iletiyorum.


Malzemeler;

  • 2 Su Bardağı Erişte
  • 1,5 Çorba Kaşığı Tereyağ
  • 1/2 Su Bardağı Ceviz(Yarım Su Barrdağı)
  • 1/2 Su Bardağı Keş(Yarım Su Bardağı)ve Yarım Su Bardağı Beyaz Peynir
  • Tuz

Yapılışı;
  • Erişteleri   kaynamakta olan az tuzlu suya ilave edip 15-20 dakiaka haşlayın.
  • Pişen eriştelerin suyunu süzün.
  • Tencereye tereyağını ilave edip tereyağının yeterli ısıya geldiğinde eriştleri ilave edip iyice harmanlıyın.
  • Keş peyniri kullanacaksanız rendede rendeleyin ,beyaz peynir kullanacaksanız çatal yardımıyla peynirleri ezin.
  • Cevizleri iri olacak şekilde blendırdan geçirin.
  • Servis tabağına hazırladığınız erişteyi alın ve üzerine keşi ve cevizleri arzu ettiğiniz şekilde serpip sıcak servis yapın.

Not:Makarnanızı ve ya  eriştenizin  haşlama suyuna yağ koymayın. Kaynama suyuna eklediğiniz  yağ, makarnaların birbirine yapışmasını engellememektedir.
Kaynamaya suyuna ilave ettiğiniz makarnaları veya erişteleri 10 saniye boyunca karıştırmanız makarnaların birbirine yapışmaması için yeterlidir.





27 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Nomalde erişteyi bende çok severim. Ama sade yerdim, Bu pazar günü teyzemde bu şekilde yapmış (peynir bolu peyniri değildi ama) tadı gerçekten çok güzel oluyor.Sunumunuzda güzel olmuş.Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  2. Ooo nefis gozukuyo ceviz ile birlikte. Bayilirim eristeye, canim ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  3. ceviz peynir erişte süper 3lü olmuş çok güzel gözüküyor...

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık harika bir görüntü sevgi
    ler...

    YanıtlaSil
  5. Offf severek yerim..
    Ellerıne sağlık ..
    Afiyetler olsun bereketi ile..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. sunum çok güzel bayılırım erişteye

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canım nefis olmuş
    afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık canım nefis olmuş
    afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Selam bizde ailecek severek tüketiriz eristeyi.En cok domatesli eristeyi seviyor bizimkiler.En kisa zamanda cevizli, peynirli deniyecegim.Ellerine saglik,bu arada fotograf güzel cikmis.Hem göze hem damaka hitap ediyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Esra'cım resimler gayet güzel olmuş hiç üzülmene gerek yok.Ayrıca görüntüler insanın iştahını açıyor,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  11. CANIMI ÇEKTİRDİN NEFİSS BİR TAT ŞİFALAR OLSUN

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık, benmim de çok sevdiğim bir lezzettir.

    YanıtlaSil
  13. AYŞE ÖZTÜRK3 Mart 2010 12:17

    Hiç bu şekilde denememiştim,çok lezzetli gözüküyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Ellerine saglik nefis bir görüntü Afiyetler olsun.
    Sevgiler canim öptüm.

    YanıtlaSil
  15. VİLDAN KARADENİZ4 Mart 2010 12:02

    Esra hanım dün misafirliğe gelen gün arkadaşlrıma sizin lezzetli eriştenizi yaptım ama keşli olarak değil beyaz peynirli olarak.Sonuç olarak misafirlerimden bol bol övgü aldım.Çok teşekkür ederim bu lezzeti bizlerle paylaştığınız için.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Sarımsaklı ve peynirli yemeyi deneme ni isterim canım.Ayrıca annemler de cevizli yaptıkları zaman erişteyi biraz da toz şeker eklerler cevizin içine ...
    Erişte ile karıştırdığın zaman güzel oluyor.
    Görüntü süper.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Hiç denemedim ve çokda merak etiğim bir lezzet.
    Ellerine sağlık
    İyi hafta sonları

    YanıtlaSil
  18. bende böyle denememistim nefis olmus elinize saglik

    YanıtlaSil
  19. FİSÜN TOPRAK7 Mart 2010 19:51

    Nasılda güzel ve lezzetli gözüküyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  20. güzel sicacik bir bahar haftasi diliyorum

    YanıtlaSil
  21. oy oy oyy tamm da benilk olmuş esracığım....ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  22. Sinem Köroğlu9 Mart 2010 22:51

    Nasılda leziz gözüküyor,sitenizin tamamında yayınladığınız tariflerin resimleri gerçekten çok profosyenelce çekilmiş,emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  23. Canim ellerine saglik, harika bir tabak hazirlamissin. Asagidaki kurabiyelerede vuruldum, sevgiler....

    YanıtlaSil
  24. ellerinize sağlık ..çok güzel görünüyor..daha önce tatmıştım güzel oluyor...

    YanıtlaSil
  25. ço severim.keş bulamadım ama tulumla yapmıştım nefis ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  26. Canım ellerine ,emegine saglık. Çok nefıs görunuyor. Ben daha once hıc denemedım. Insallah senın bu tarıfının uzerıne yapmaya baslarım. Sayfamda yazdıgın yorumun ve guzel dıleklerın ıcın sana ayrıca tesekkur etmek ısterım.
    Görüşmek dilegi ile..
    Sevgıler..

    YanıtlaSil
  27. göynük mudurnu gezisine gittiğimde göynükte yemiştim bunu çok güzeldi seninkide harika görünüyor ellerine sağlık canım
    sevgilerimle

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler...