Başlığı atarken bir türlü karar veremedim burma mı? büzme mi?.Bizim Karadeniz yöresinde büzme denir ama bölge bölge ve yer yer Burmada deniliyor artık siz nasıl karar verirseniz ben yinede başlığı bildiğim gibi Büzme Tatlısı olarak yazıyorum:)
Tek başma yapar mıyım yapamaz mıyım diye kendi kendime savaş veririken bir bakımışım hamuru yoğurmaya başlamışım bile.Sonra kendi kendime bu kadar mıydı? dedim.Bekarlık dönemlerinde annemle birlikte yaptığımdan ve sadece hamur açma kısmında faaliyet gösterdiğim için hamur kısmında pek güvenmiyordum kendime işte böyle başladı büzme tatlısı maceram.Aslında eliniz alıştığında gayet pratik bir tarif , belki yoğurması ve açıp şekil vermesi pişirmesi şerbetlemesi gerçekten zaman ve zahmet isteyen bir lezzet bunu kabul ediyorum.Ani misafirleriniz ve haberli gelen misafirleriniz için önceden şekil verdiğiniz büzmeleri fırında pişirip şerbetini dökmeden korumalı kaplarda koruyabiliyorsunuz ve istediğiniz zaman şerbetini döküp sunuma hazır şekile bekletebiliyorsunuz.Yine bir gün mutfakla haşır neşir olurken hazır baklava yufkası deneme fırsatım oldu aslında ilk başlarda sıcak bakmasamda denemelerden den sonra rahatlık ve zaman açısından baklava yufkasını artık tercih edeceğim gibi gözüküyor.Hazır baklava yufkası büzme tarifide pek yakında.
Tek başma yapar mıyım yapamaz mıyım diye kendi kendime savaş veririken bir bakımışım hamuru yoğurmaya başlamışım bile.Sonra kendi kendime bu kadar mıydı? dedim.Bekarlık dönemlerinde annemle birlikte yaptığımdan ve sadece hamur açma kısmında faaliyet gösterdiğim için hamur kısmında pek güvenmiyordum kendime işte böyle başladı büzme tatlısı maceram.Aslında eliniz alıştığında gayet pratik bir tarif , belki yoğurması ve açıp şekil vermesi pişirmesi şerbetlemesi gerçekten zaman ve zahmet isteyen bir lezzet bunu kabul ediyorum.Ani misafirleriniz ve haberli gelen misafirleriniz için önceden şekil verdiğiniz büzmeleri fırında pişirip şerbetini dökmeden korumalı kaplarda koruyabiliyorsunuz ve istediğiniz zaman şerbetini döküp sunuma hazır şekile bekletebiliyorsunuz.Yine bir gün mutfakla haşır neşir olurken hazır baklava yufkası deneme fırsatım oldu aslında ilk başlarda sıcak bakmasamda denemelerden den sonra rahatlık ve zaman açısından baklava yufkasını artık tercih edeceğim gibi gözüküyor.Hazır baklava yufkası büzme tarifide pek yakında.
Malzemeler
Hamuru için;
- 500 Gr Baklavalık Un
- 250 Gr Buğday Nişastası (yufkayı açmak için)
- 2 Adet Yumurta
- 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
- 1/2 Çorba Kaşığı Limon Suyu
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 2/3 Bardak Ilık Su
- Çekilmiş fıstık (İçi İçin)
- 75 Gr Zeytinyağı
- 75 Gr Tereyağı
- 1000 Gr Şeker
- 750 Ml suYarım
- Limonun Suyu
Yapılışı;
- Öncelikle şerbeti hazırlamak için, su ve şekeri bir kaba boşaltıp karıştırarak kaynatın.Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.
- Hamuru yoğurmak için unun ortasını açıp(75 gr zeytinyağ , 75 gr zeytinyağını ve çekilmiş fıstığı eklemiyoruz eklemiyoruz)zeytinyağı, tuz , limon suyu ve yumurtaları kırın suyu azar azar ekleyip kulak memesinden biraz sert bir hamur yapın.
- Hamur özdeşleşene kadar iyice yoğurun.
- Özdeşen hamuru eşit büyüklüktev12 parça beze yapıp yuvarlayıp üzerine yaş bez örtün ve bekletin.
- Beklettiğimiz bezelerden her birine nişasta serperek merdane ve oklava ile mümkün olduğu kadar ince açın.
- Açtığınız yufkayı ortadan ikiye bölüp düz kısmına fıstık serip oklavaya sarın ve oklavanın uçlarından ortasına doğru her iki yönden büzün ve oklavadan çıkarın.
- Oklavadan çıkardığımız büzmeyi istediğiniz büyüklükte kesip tepsiye yerleştirin.
- Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine (tereyağı ve zeytinyağı) karışımını yağda kızdırdıktan sonra yufkaların üzerine gezdirin.
- 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkar çıkmaz oda ısısındaki şerbeti üzerine gezdirin ve şurubu çekebilmesi için başka bir tepsiyle üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın.
Not:
- Kendi damak tadınıza göre fındık,ceviz içi kullanabilirsiniz.
- Şerbetin ılık büzmelerin ise sıcak olması gerekiyor şerbetini çekmesi için.
- Yaptığını büzmeleri şerbetlemeden korumalı kaplarda saklayabilir,arzu ettiğiniz zaman şerbetini hazırladıktan sonra büzmleri fırında ılık olacak şekilde ısıtıp şerbeti üzerine döküp ikram edebilirsiniz.
ellerine sağlık, çok nefis görünüyorlar.
YanıtlaSilçok severim bu tatlıyı, ben kendim yapmayı hiç denemedim, ama anneciğim çok güzel yapar, hatta yapıp buzlukta saklar, gideceğimiz zaman pişirip, şerbetler...
sevgiler...
esra hanım ellerinize sağlık gerçekten harika görünüyorr tatlınız vallahi harikaa
YanıtlaSilMerhaba. Süper görünüyor, ellerinize sağlık. İlk gördüğümde hazır baklava yufkasından zannettim. Afiyetler olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilMerhaba..Büzme burma:) Hiç farketmez..Harika olmuş.Ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilMaşallah hamaratlık üzerimizde sanırım.Esracım inan bir tepsi olsa yinede doymam büzme tatlsını yemeken.Sunuma gelince fotograflar mükemmel olmuş,emeğine yüreğine sağlık.Sevgilerle
YanıtlaSilEsracığım harika olmuş tatlın sunumda süper ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilCanım güzel haftalar, döktürmüşsün yine, sunum desen harika, ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler ziyaretin ve yorumun için, bugün sizlere çok değişik bir şey buldum, haberiniz ola..
Ne yalan dıyımö herkesın harcı değil bu tatlıyı yapmak ugraştırıcı.
YanıtlaSilEllerıne sağlık.
Sevgilerle...
incecik citir citir olmus burma tatliniz,esim cok sever bizim evdede eksik olmaz ama ben bazen hazir baklavalik hamurdan yapiyorum acmak icin zaman olmuyor calistigim icin
YanıtlaSilsevgiler
Esracım ellerine sağlık harika olmuş.nasılda güzel tadı vardır.bizde karadenizliyiz ve bizimkiler burma tatlısı derler.bravo valla zahmetli bir iş ama sonuca değer.afiyetler olsun
YanıtlaSilTatlı olarak mükemmel bir lezzet ama çok uğraştırıcı zahmetli yemeğe gelince yiyoruzda yapmaya gelince üşeniyoruz malesef,Ellerine sağlık sunum,resimler şahane olmuş ellerine ,yüreğine sağlık.
YanıtlaSilEsracım maşallah.Ne güzel bir görüntüdür böyle harika.Nasıl emek ve zahmet ister.Ellerine,emeğine sağlık sevgiyle kal.
YanıtlaSilHarika görünüyor. Ellerine sağlık. Ama sanıyorum ben yapamam :( açması çok zor olsa gerek.
YanıtlaSilHa buzme , ha burma isim dediginiz bir boncuk.
YanıtlaSilTarif nefis, goruntu harika ve resimler sahane olmus.Ellerinize saglik.
Sevgiler,
Sefa
Elleriniz sağlık.Harika görünüyor.
YanıtlaSilooo elerine sağlık canım bu arada servis tabağın harika...
YanıtlaSilEllerine sağlık,
YanıtlaSilof of of çok güzel görünüyorlar ...
YanıtlaSilelinize sağlık ..
esracım merhabalar,beni ziyaret etmişsin...seninle tanıştığıma çok memnun oldun...baklavan harika ötesi birşey olmuş....seni arkadaş listeme ekledim...sevgiler..
YanıtlaSilEsracım tatlılar gel beni ye diye bakıyorlar,ellerine sağlık,fotograf çekimi çok iyi olmuş boynuz kulağı geçti sanırım:)ellerine sağlık...
YanıtlaSilSevgili Birsel ilk görünüşte hazır baklava yufkası sanılmasının sebebi yağının fazla olması ve yufakının inceliğinden kaynakalnıyor.
YanıtlaSilEsra'cım gerçekten zahmet isteyen bir lezzet herkesin harcı değil kesinlikle ma çok lezzetli,ellerine kollarına sağlık..
YanıtlaSil