9 Eylül 2009

Ekşili Yaprak Sarma



Canım Annem; her zamanki gibi masayı donatmış,hünerlerini sergilemişti.Eşimin ailesi ve bizim konuk olacağımız iki akşam önceden çağırıldığımız iftar yemeğinin günü geldiğinde telefon trafiği her gün yaşadığımızdan biraz daha fazlaydı.Menüde neler var neler yapmayı düşünüyorsun Yücel Baba neyi sever? zeytinyağlılardan barbunya mı ? yapsam yoksa taze fasulye mi? diye kararlaştırılana kadar sürdü.Neyseki karara bağlanıp akşama hazırlanmak kaldı gittiğimizde ise enfes masa hazırdı iftar saati beklenip gelen kokular eşliğinde,iftar saatinde lezzetlerin tadılması kaldı.

Menüdekiler;
  • Mercimek Çorbası
  • İftariyelikler,
  • Sade Pirinç Pilavı
  • Barbunya
  • Fırında Tavuk Kanat Patates
  • Kırmızı Biber Turşusu
  • Patatesli Börek
  • Soslu Patlıcan Kızartması
  • Ekşili Yaprak Sarma
  • Büzme Tatlısı
Ekşili Yaprak Sarması;


Malzemeler;
  • Yarım Kilo Asma Yaprağı
  • 1/2 Su Bardağı Bulgur(Arzuya Göre)
  • 1 Su Bardağı Pirinç
  • 1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
  • 3 Diş Sarımsak
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Biber
  • 1 Çay Kaşığı Kuru Nane
  • Yarım Bağ Maydanoz
  • 3 Adet Orta Boy Domates
  • Yarım Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 150 Gram Kıyma
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Kahve Fincanı Nar Ekşisi
Üzeri İçin;
  • Yarım Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Yapılışı;
Asma yaprakları haşlanır. Bulgurlar(isteğe göre) ve pirinçler yıkanır. Tüm malzemeleri doğrayın ve karıştırın ( yaprakları hariç). Haşladığınız asma yapraklarına hazırladığınız iç malzemeden koyarak sarın. Sardığınız sarmaları tencere ye koymadan önce yaprak saplarını tencerenin en altına yerleştirin(yanmaması için)ve sardığınız sarmaları düzenli bir şekilde yerleştirin.Sarmaların üzerine 3 bardak kaynar su dökünve kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.
Sarmlar bir taraftan pişerken sosu için; malzemelerin hepsini harmanlayıp kullnacağımız tavaya koyup 10 dakika kaynatın ve altını kapatın . Pişmişolan sarmaların üzerine hazırladığınız sosu döküp soğumaya bırakın. Afiyet Olsun.

12 yorum:

  1. Esracım anneciğinin ellerine sağlık hepsi harika lezzetler.Bere
    ketli iftarlar dilerim öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. Canım sevgili anneciğinin ellerine sağlık çok güzel bir menü ve masa hazırlamış.sizlere afiyet şeker olsun

    YanıtlaSil
  3. Sofra harika gözüküyor. Ekşili yaprak sarma ise vazgeçemediğim hayır dyemediğim lezzet iftarda olsada yesek ellerine sağlık esracm annenin...

    YanıtlaSil
  4. ne güzel.anneciğinin ellerine sağlık.sizlere de afiyetler olsun canım.....

    YanıtlaSil
  5. esracığım annenin ellerine sağlık maşallah,afiyet şeker olsun,insanın annesinin yemekleri kadar hiçbiyemek güzel olamaz,sevgler...bana da beklerim http://hazanmevsimi68.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. esracığım ziyaretin beni çok mutlu etti,teşekkür ederim,ayrıca da o şarkı benden sana gelsin:)),sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık canım annenin...
    Herşey harika gözüküyor...

    YanıtlaSil
  8. ımm anneciğinin eline sağlık
    anneler böyle ince düşünürler herşeyi:)))

    YanıtlaSil
  9. ANNENİN ELLERİNE SAĞLOK CANIM..,ÇOK LEZZETLİ VE ŞIK GÖRÜNÜYOR..ANNE LEZZETİ BAŞKADR..

    YanıtlaSil
  10. Bu gece bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi. Kulun Rabbine yakın olduğu gecelerin en önemlisi? Kendisine dua edenleri geri çevirmeyen, günahları bağışlayan, her şeyi bilen, gören ve duyan Yüce Allah tüm dualarımızı kabul etsin

    YanıtlaSil
  11. Allah razı olsun değil mi şu anneciklerimizden. MAsa ve yemekler şahane.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. annenin ellerine sağlık menü süpermiş
    Hoşçakal..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler...