23 Şubat 2010

ŞEKERLİ KURABİYE


 LEZZETİNDEN ÇATLADIRLAR ADETA...
 Bu lezzet beni çocukluğuma geri götürüyor.Ne zaman kapının ziline çalsam biliyordum ki mutfakta lezzetli ellerden üretilmiş kakaolu kek ve şekerli kurabiyeler beni beklerdi.Her kapı zilini çalışımda ayrı bir heyecan kaplardı içimiç.İşte bu iki lezzet beni inanılmaz mutlu eder.Sevgili Leyla Teyzemin çocukluk zamanlarımda hafta sonları ve ailemin şehir dışında olması nedeniyle birlikte vakit geçirdiğim aile dostumuz saolsun yarı annem gibidir.Gününün çoğunu bizler için mutfakta ikramlar üretip gelen kokularla bizi sabırsızlandırırdı.Ve beklediğimize sabrettiğimize hep değmiştir.Bu lezzetlerden biride bizim evde ve akşam çaya gelen misafirlerimizin çayın yanına mini atıştırmalık olarak favorimizidr.İşte o güzel lezzetlerinden çatlamış atıştırmalıkların tarifi.

 Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta (1 adet yumurtanın akını kurabiyelerin üzerine sürmek için ayırın, kalanı hamurun içine katın.)
  • 1/2 paket (125 gr.) yumuşak tereyağı 
  • 2 Su Bardağı Yoğurt  
  • 1 Portakal Ya Da Limon Kabuğu (rendelenmiş)
  • 6 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • Üzeri İçin 3 Yemek Kaşığı Toz Şeker
  • Yarım Su Bardağı Öğütülmüş Fındık
Yapılışı:
  • Öncelikle fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtın.
  • Öncelikle yumurtaları (1 yumurta ve 1 yumurtanın sarısı akını ayırmayı unutmayın) hamur yoğuracağınız kaba toz şekeri ekleyin ve şeker tamamen karışım özleşene kadar karıştırın
  • Tereyağı, yoğurt, portakal ve ya limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Un, kabartma tozu , vanilyayı ve öğütülmüş fındığı ilave edip yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzda top şeklinde yuvarlayın. (elinizle bastırmadan yuvarlak şekil,)
  • Kurabiyeleri önce yumurta akına daha sonra toz şekere bulayıp tepsiye dizin ve önceden ısıttığınız 180 derecedeki fırına verin ve hafifpembeleşene kadar , yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Not;
  • Arzunuza göre 1 yemek kaşığı hindistan cevizi ekleyebilirsiniz.
  • Ağzı kapalı hava almayan saklama kapaklarında bir hafta bayatlamadan saklayabilirsiniz

8 Şubat 2010

İtalyan Domatesli Baharatlı Ekmek


Sinangil Unu İle Dışı Kıtır İçi Pamuk Gibi Ekmek...
Uzun süredir denemler sonucu evde ekmek yapımını  ya mayanın azzizliğinden yada  makinanın ayarını tam ayarlamadığımdan  dolayı sonuca bir türlü ulaşamamıştım.Uğraşlarım sonuç verdi ve hem fırında pişerken hemde makinada  pişerken evi saran mis kokulu ekmeklerim oldu:).Benim gibi sabırsızsanız ekemeği mayalama aşamasında beklemek istemiyorsanız (yapma aşaması biraz takip istiyor.) marketlerde gözünüz kapalı olarak güvenerek Sinanagil Hazır Ekmek unlarını  alıp kullanabilrsiniz.Sinangil'in bütün ekmek karışımlarını denedik, en çok sevdiğimiz ve ikram edilen konuklarımızın beğenerek afiyetle yedikleri İtalyan domatesli bahartlı ekmek ve Rus cavdarı unlu karışımlardı.Bizim evde son zamanlarda özelleikle pazar kahvaltırlında lezzetle pişririlip yenir oldu İtalyan domatesli baharatlı ekmek.
Özellikle Sinangil Şirketiyle Sayın Talat Bey'le piyasaya yeni sürülen ekmek çeşitleri ile yaptığım görüşme sonucunda ekmek çeşitleriyle bol bol deneme yapma fırsatım oldu.Sayın Talat Bey'e ve Sinangil unlarına tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.İster makinanızda mayalıp şekil verip fırınna verebilir,ister ekemek maskinasında istediğiniz kararda pişirebilirsiniz orası size kalmış.
 Sonuç olarak dışı kıtır içi pamuk gibi mis kokulu ekmeğiniz oluyor.


 Malzemeler;
  • 1 Paket Sinangil İtalyan Domatesli Baharatlı Un
  • 1 Paket Kuru Maya (Paketin içinden çıkıyor)
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt 
  • 3/4 Su Bardağı (120 ml.) Su 
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Çay Kaşığı Tuz 
  • 2 Çay Kaşığı Şeker

 Yapılışı;
  • Ekmek makinesinin haznesine, sıvı malzemleri dökün.(süt ve su) Un karışımını sıvıların üzerine dökün.
  • Karışımın bir köşesine şekeri ve tuzu , bir köşesine zeytinyağını dökün.
  • Karışımın ortasına bir çukur açarak, mayayı dökün ve tahta kaşık yardımıyla  nazikçe kenarlardaki unları mayanın üzerini örtecek şekilde kapatın.
  • Makinenin ayarlarını arzunuza göre ayarlayıp ; pişirmeye bırakın. 
  • Ben makina ayarlarını 2 derece normal ekmek seviyesinde pişirdim.

3 Şubat 2010

MERCİMEK KÖFTESİ

 

ESKİ GÜNLERDEKİ GİBİ....
Günleri ben mi kovalıyorum yoksa günler mi beni son zamanlarda hiç belli olmuyor.Soğuk havaları atlattık hatta yalancı baharıda yaşadık bir günlüğüne olsa bile ama bugün yine gökyüzünden inen pamuk tanelerini tekrardan izliyorum:).Bizim aile pek bir kalabalıklaştı bu hafta. İki halamın kuzenlerimin annemlere gelmesiyle tam bir cümbüşe döndü günlerimiz.Eski günlerdeki gibi tekrar bir araya geldik.Nasıl özelmişiz hepimizin bir arada olmasını...Masalar özenle kurulup,beş çayları hazırlandı her tadın üzerinde uzun uzun sohbetler yapıldı..Onlardan biride mercimek köftesiydi sohbeti akşamın geç saatlaerine kadar dillerden düşmedi...Çay sofralarına ve özel masalarınızda güvenerek sunabileceğiniz bir tat.

Malzemeler;

  • 1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
  • 1 Litre Su
  • 2 Su Bardağı İnce Bulgur
  • 2 Baş Kuru Soğan
  • 1 Çay Bardağından Biraz Az  Zeytinyağı
  • 7-8 Sap Yeşil Soğan
  • 5 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1,5 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
  • Arzu Ettiğiniz Miktarda Pulbiber
  • 1 Çay Bardağı Sıcak Su
  • 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Demet Maydanoz
  • Arzunuza Göre Marul veya Maydanoz
  Yapılışı;
  • 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe kaynamaya koyun.
  • 2 su bardağı ince bulguru kapaklı bir kaba alın üzerine mercimeği ekleyip karıştırın. Kapağı kapatıp mercimekler şişene kadar (40-45 dakika) bekletin.
  • 2 baş kuru soğanı küp küp doğrayın.Tavaya bir çay bardağı zeytinyağı ekleyip soğanları ilave edip öldürün. 1,5 yemek kaşığı bier salçasını ve 2 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve pulbiberi de ekleyip karıştırın. En son 1 çay bardağı sıcak suyu karışıma ilave edip 1-2 taşım kaynatın.
  • Hazırladığımız karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin ve tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın.
  • 7-8  sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın ve bir kenarda bekletin.
  • Mercimekli karışıma 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 15 dakika boyunca yoğurun. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda hazırlayıp beklettiğiniz yeşillikleri ekleyin. 1-2 dakika daha yoğurun. ince bulgur ekleyip suyu Hazırladığınız mercimekli harçtan cevizden biraz büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. veya
  • Servis yapacağınız tabağa marul veya maydanozları dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin.