25 Ocak 2010

HER YERDE KAR VAR...



HAFTA SONU KAR HİKAYESİ...

Soğuk mu soğuk bu aralar!Arkadaş ortamında kar gelsin yağsın diye eğlenelim kar tanelerinin gökyüzünden yeryüzüne inişini seyredelim derdik bir hevesle.Ama bu kadar soğuk olacağını tahmin bile etmemiştik.Kocaeli merkezde günlük yaşamı pek etkilemeyen kar , yüksek yerlerde etkliydi.Bekarken annemlerin evi yüksek kesimde olduğu için kışın karla mücadelelerimiz çok olurdu,yolda mahsur kalıp işe geç kalmalar,akşam iş dönüşü eve meşakatli ve zorlu varışlar,yemekten sonra toplanıp kızakla yapılan yarışlar hepsi tatlı birer anı olarak kaldı.Hafta sonu keyfini evde oturarak değilde kar planını göre karlı bir faaliyet geçirelim istedik .Sabah kahvaltısını karları eşliğinde yaparken   planı şekillendirmeye  başladık ve kahvaltıdan sonra annemlerin evinde aldık soluğu,kar keyfini doya doya yaşamak için.Yollarda baya zorlu  etaplarla karşılaşsakta nihayet eve varabildik ve şömine başında sahleplerimizi içip havuçlu kekin lezzetine vardık.Bol bol eski karlı yollarda neler yaşadığımızı andık.Sıcacık evde elimizde sahlebimizi yudumlayıp keyif yaparken dışarıda çalışmak zorunda olan , evlerinde ısınacak meteryalleri olmayıp , yeterli yiyecekleri olmayan kişileri de düşünmeden edemedik.Rabbim  herkesin yardımcısı olsun.İşte hafta sonu  keyifli  ortamdan bir kaç kare....



Güneşin kendini gösterdiği ama içimizi ısıtmadığı anlar....



18 Ocak 2010

BÜZME TATLISI



BÜZME Mİ? BURMA MI?KARAR VEREMEDİM:)

  Başlığı atarken bir türlü karar veremedim burma mı? büzme mi?.Bizim Karadeniz yöresinde büzme denir ama bölge bölge ve yer yer Burmada deniliyor artık siz nasıl karar verirseniz ben yinede başlığı bildiğim gibi Büzme Tatlısı olarak yazıyorum:)
Tek başma yapar mıyım yapamaz mıyım diye kendi kendime savaş veririken bir bakımışım hamuru yoğurmaya başlamışım bile.Sonra kendi kendime bu kadar mıydı? dedim.Bekarlık dönemlerinde annemle birlikte yaptığımdan ve sadece hamur açma kısmında faaliyet gösterdiğim için hamur kısmında pek güvenmiyordum kendime işte böyle başladı büzme tatlısı maceram.Aslında eliniz alıştığında gayet pratik bir tarif , belki yoğurması ve açıp şekil vermesi pişirmesi şerbetlemesi gerçekten zaman ve zahmet isteyen bir lezzet bunu kabul ediyorum.Ani misafirleriniz ve haberli gelen misafirleriniz için önceden şekil verdiğiniz büzmeleri fırında pişirip şerbetini dökmeden korumalı kaplarda koruyabiliyorsunuz ve istediğiniz zaman şerbetini döküp sunuma hazır şekile bekletebiliyorsunuz.Yine bir gün mutfakla haşır neşir olurken hazır baklava yufkası deneme fırsatım oldu aslında ilk başlarda sıcak bakmasamda denemelerden den sonra rahatlık ve zaman açısından baklava yufkasını artık tercih edeceğim gibi gözüküyor.Hazır baklava yufkası büzme tarifide pek yakında.

 
Malzemeler

Hamuru için;
  • 500 Gr Baklavalık Un
  • 250 Gr Buğday Nişastası (yufkayı açmak için)
  • 2 Adet Yumurta
  • 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
  • 1/2 Çorba Kaşığı Limon Suyu
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2/3 Bardak Ilık Su
  • Çekilmiş fıstık (İçi İçin)
  • 75 Gr Zeytinyağı
  • 75 Gr Tereyağı
Şerbeti İçin
  • 1000 Gr Şeker
  • 750 Ml suYarım
  • Limonun Suyu





Yapılışı;
  • Öncelikle şerbeti hazırlamak için, su ve şekeri bir kaba boşaltıp karıştırarak kaynatın.Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.  
  • Hamuru yoğurmak için unun ortasını açıp(75 gr zeytinyağ , 75 gr zeytinyağını ve çekilmiş fıstığı eklemiyoruz eklemiyoruz)zeytinyağı, tuz , limon suyu ve yumurtaları kırın suyu azar azar ekleyip kulak memesinden biraz sert bir hamur yapın.
  • Hamur özdeşleşene kadar iyice yoğurun.
  • Özdeşen hamuru eşit büyüklüktev12 parça beze yapıp yuvarlayıp üzerine yaş bez örtün ve bekletin.
  • Beklettiğimiz bezelerden her birine nişasta serperek merdane ve oklava ile mümkün olduğu kadar ince açın.
  • Açtığınız yufkayı ortadan ikiye bölüp düz kısmına fıstık serip oklavaya sarın ve oklavanın uçlarından ortasına doğru her iki yönden büzün ve oklavadan çıkarın.
  • Oklavadan çıkardığımız büzmeyi istediğiniz büyüklükte kesip tepsiye yerleştirin.
  • Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine (tereyağı ve zeytinyağı) karışımını yağda kızdırdıktan sonra yufkaların üzerine gezdirin. 
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz oda ısısındaki şerbeti üzerine gezdirin ve şurubu çekebilmesi için başka bir tepsiyle üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın.


Not:
  • Kendi damak tadınıza göre fındık,ceviz içi kullanabilirsiniz. 
  • Şerbetin ılık büzmelerin ise sıcak olması gerekiyor şerbetini çekmesi için.
  • Yaptığını büzmeleri şerbetlemeden korumalı kaplarda saklayabilir,arzu ettiğiniz zaman şerbetini hazırladıktan sonra büzmleri fırında ılık olacak şekilde ısıtıp şerbeti üzerine döküp ikram edebilirsiniz.

12 Ocak 2010

İzmir Köfte

                                                         



 Bir Hfta Sonunun Ardından
  Bizim evde bir koşuşturmacadır gidiyor.Benim mutfak denemelerim,eşimin atölyesinde devam eden hummalı el maket araba yapımı,tabiki eşim benden daha önde gidiyor maşallah Aralık ayı birincisi ve 2009 yılı model maket arabalarıda şu anda üçüncülüğe doğru gidiyor.İşlerimin yıl sonu yoğunluğu nedeniyele ne misafir kabul edebildim ne bir yere konuk olabildik.Çok şükür yoğunluğu geride bıraktım ve mutfağımda yeni keşifler,icatlar yapmaya başladım.Başladım ama sağolsun eşim İzmir Köfte diye baskı yapınca o akşamki ana yemek belli oldu:).Yeni evlendiğimiz dönemlerde daha mutfakla pek haşır neşir değilken annemden öğrenerek pöpüler tarifler arasına giren ve severek yediğimiz güzel bir alternatif İzmir köfte bence kısa zamanda sizlerinde denemesini tavsiye ederim.İster akşam yemeğinde ister misafir menüsünde ana yemek olarak yanına garnitürlü pilavla misafirlerinize sunabilirsiniz.

 Malzemeler;

Köfte İçin:
  • 500 Gr. Kıyma, 
  • 1 Su Bardağı Kurutulup Robottan Çekilmiş Ekmek İçi,
  • Yarım Demet Maydanoz (ince kıyılmış),
  • 2 Tane Orta Boy Soğan (rendelenmiş),
  • 2 Diş Sarımsak,
  • 3 Orta Boy Patates
  • 1 Adet Sivri Biber
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber,
  • 1 Çay Kaşığı Pul Biber,
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • Tuz,Köfte Baharı
 Sosu İçin;

  • 3 Tane Domates,
  • 1 Kaşık Domates Salçası,
  • 2 Tane Dolmalik Biber,
  • 1 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Çay Kaşığı Kekik
  • 1 Çay Kaşığı Tuz



  Yapılışı;

  • Köftelik malzemeleri kıyma hariç robotta birbiriyle iyice karışana kadar çekin. Kıymayı ekleyip elinizle yoğurarak, köfteleri yuvarlak şekiller verin. Arzu ettiğiniz şekillde ister fırının ızgara bölümünde ister çok az yağ ile tavada kızartın.Ben titanyum tavada yağsız kızarttın.
  • Kullanacağınız fırın kabına büyükçe halka şeklinde kestiğimiz patatesleri sonrada hazırladığınız köfteleri patateslerin üzerine dizin.
  • Ayrı bir tencerede rendelediğiniz domatesleri ve salçayı 10-15 dakika pişirin.
  • Hazırladığımız domates soslarını hazırladığınız patates köfte ikilisinin üzerine gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180-200 derece patatesler yumuşayana kadar pişirin.
Not:

  • İsteğe göre fırını kapatmaya yakın üzerlerine rendelenmiş kaşar ekleyebilirsiniz.
  • Köfelerin ve patatesin kuru olmasını istemiyorsanız borcamın üzerini alimğnyum folyo ile kapatıp pişirebilirsiniz.

5 Ocak 2010

Köfteli Patlıcan Sarma



KAYINVALİDE KLASİĞİ:)
  Uzun zamandır denemelerin yaptığım ve muhakkak lezzetini tadan misafirlerimden tarifi istenen bir lezzet.Misafir menüsünde vazgeçilmezlerin yerini en kısa zamanda aldı.Sevgili kayınvalidemden öğrendiğim lezzet.Her gittiğimizde masada gözlerimiz arar patlıcan sarmasını.
  Sizi bilem ama ben patlıcanlı olan her türlü yemeğe bayılıyorum:),Ee eşiminde severek yediği bir yemek olunca evimizde sık sık yapılan lezzetler arasına giriverdi patlıcan sarma.İlk başlarda becerebilirim miyim diye düşündüm çünkü kolay değil anne elinden tattığınız lezzeti tatmak, ama sanırım boynuz kulağı geçti:).İlk başlarda telefondan alınan tarif zamanla yerini ezbere ve doğaçlamaya bıraktı.Ve bundan sonra evimizde severek yediğimiz bir yemek türü oldu,tabi bunda sevgili eşimin iltifatları büyük rol alıyor.Tarife gelince patlıcanları ister kızartarak,ister fırında közleyerek yapabilirsiniz .


 Malzemeler:

  • 4 Adet Uzun Kemer Patlıcan
  • 2 Adet Domates,
 Köftesi İçin:
  • 300 Gr. Kıyma,
  • 1 Adet Yumurta,
  • 1 Baş Soğan,
  • 2 Diş Sarımsak,
  • Tuz ,
  • Pul,
  • 3 Kaşık Galet  Unu.
Sos İçin:
  • 2 Yemek Kaşığı  Salça
  • Tuz , Pulbiber,
  • Karabiber,
  • Kimyon



Yapılışı;
   Öncelikle köftelik malzemelerinin  hepsini karıştırarak köftelreri şekillendirin. Patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde  soyup,boylamasına ince  şeritler halinde kesin.Şerit halinde kestiğiniz patlıcanları fırında ızgara bölümünde her iki tarafı kızarana kadar pişirin. Kızaran patlıcanları düzgün bir yere alıp,uç kısmına köfte koyarak ,uç kısımdan başlayıp sarın.Daha sonra hazırladığınız patlıcan sarmaları fırına dayanıklı kaba dizin.Patlıcanların üzerine hazırladığınız  domates sosunu ialave edip  180 derece fırında yarım saat  pişiriyoruz.

 Not: Patlıcanları fırında ızgara yerine sıvıyağdada kızartılabilirsiniz.
Eğer fırında pişirmek istemezseniz kullanacağınız tencereye dizip sosuna bir bardak su ilave edip yaklaşık yarım saat pişirerek de tadabilirsiniz.Afiyet olsun.