4 Kasım 2009

Kafesli Vişneli Tart



 
Uzun zamandır aklımdaydı vişneli tart yapmak bir türlü fırsat bulamıyordum.Nihayet hafta sonu yoğunluğundan ve hayırlı bir işin, hayırlısıyla sona ermesiyle kendimi mutfakta buluverdim..Bu lezzeti keşfettikten sonra ,bu lezzeti kaç kera tattım hatırlamıyorum, en etkkin sebebi sanırım vişneye olan düşkünlüğüm.Uzun yıllara dayanır bu tarif. Bloglarda tart hamuru araken nihayetinde sevgili Selin Çağlayanda bulmuştum ,her defasında beni yanıltmayan ve tadan herkesin tarifini aldığı bir tart.Benim tercihim turtada her zaman vişneden yana olur pişerken evi saran enfes kokusu bile yeter insana.

 
 Malzemeler;
  • 250 Gram Tereyağ(Oda sıcaklığında)
  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta(1 Tanesi sarısını üzerine sürmek için)
  • 5 yemek kaşığı soğuk su

İç Malzemeler;
  • 1 kutu dondurulmuş vişne
  • 1,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı;

  • Dondurulmuş vişneleri bir tencereye alın ve üzerine toz şeker ekleyin.
  • Vişneler suyunu salıp hafif çekene kadar orta ateşte kaynatın ve soğuması için bekletin.
  • Hamuru hazırlamak için 3 su bardağı unu eleyin.
  • Elediğimiz unun üzerine yumuşattığınız bir paket tereyağını ekleyin.
  • 5 yemek kaşığı soğuk su, 1 yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edip yoğurmaya başlayın. Yumuşak ve elinize yapışmayan bir hamur haline gelene kadar yoğurmaya devam edin..
  • Sonra hazırladığınız hamuru iki eşit parçaya ayırın.
  • İkiye ayırdığımız hamurun bir parçasını buzdolabına kaldırın.
  • Kullanacağımız fırın kabını yağlayın.
  • Hamurun bir parçasını merdaneyle yardımıyla açarak kalıba yerleştirin.
  • Vişneli karışımın suyunu süzün.
  • Kalıptaki hamurun üzerine suyunu süzdüğünüz vişneli içten yayın.
  • Hamurun diğer parçasını merdane yardımı ile açıp şeritler halinde uzunlamacasına kesip hamurumuzun üzerine kafes şeklinde yerleştiriyoruz.
  • Öncede ısıttığımız fırınımızda 175 derecede 45 dakika kadar (üzeri pembeleşene kadar ) pişirin.
  • Afiyet Olsun