22 Ekim 2009

Kabak Tatlısı

       


Sanırım hiçbir zaman hayır diyemiyeceğim tatlıların başında gelir kabak tatlısı;babaannemin kendi elleriyle yatiştirdiği sonbaharın habercisidir kabak tatlısı bizim evde.Hem lezzetli bir tatlı olması hemde içerisindeki lifler sayesinde birazcık olsun diğer tatlılardan önce tercih ederim.Annemle blogumdan bahsederken, kabak tatlısının tarifini olup olmadığını sordu ve cevap hayır yayınlamadım henüz olunca annem şakınlığını gizleyemedi.Banada kabak tatlısını yaypıp blogumda yayınlamak kaldı.Eee birde kabak tatlısını gözü kapalı olarak yiyen bir eşiniz varsa yapmamak mümkün olmuyor.





Malzemeler;

  • 2 Kilo Bal Kabağı
  • 3.5 Su Bardağı Toz Şeker
  • Bir Su Bardağı Dövülmüş Fındık veya Ceviz


Yapılışı;

  • Ayıklanmış ve doğranmış kabakları yıkayın.
  • Yıkadığımız kabakların sularını süzüp yayvan tencereye dizin.
  • Toz şekeri kabakların üzerine serpip kapağını kapatıp, bir gece bekletin
  • Beklettiğimiz kabakları ertesi gün orta ateşte kapağ yarım aralıklı olarak kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
  • Soğuyup servis tabağına aldıktan sonra üzerine dövülmüş fındık serpip servis edebilirsiniz.
Not:Kabakları bir gece bekletmedende pişirebilirsiniz.
      



15 Ekim 2009

Zeytinyağlı Pırasa


Bizim ailede sebze denince ben, et yemekleri denince akla hemen eşim gelir.Bütün sebzeleri ayırt etmeden yiyebilirim sadece bamya ve bakla haricinde sebebini bende bilmiyorum ama sevemedim bir türlü.Geçen gün iş çıkışı pazara uğradığımda, tezgahlarda bütün kış sebzelerini görünce ne kadar sevindiğimi anlatamam bir an hepsinden almak geldi içimden,sonra düşününce bütün sebzelerin hepsini birden bir haftada bitiremiyeceğimizi düşünerek, aralarından seçim yapmak zorunda kaldım.Sonuçta blogumda temel lezzetlerin esikliğini tamamlamak için ,benim ise severek yediğim ama eşime bir türlü sevdiremediğim zeytinyağlı pırasa.
Malzemeler;
  • 1/2 Kilo Pırasa
  • 2 Adet Havuç
  • 1/2 Çay Bardağı Pirinç
  • 1 Tatlı kaşığı Domates Salçası
  • 1 Çorba Kaşığı Şeker
  • 1/2 Limon Suyu
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 2 Su Bardağı Kaynamış Su
  • Tuz,
Yapılışı;
Havuçların kabukları soyup, halka halka yada yarım ay şeklinde doğrayın.Pırasaları bir parmak kalınlığında olacak şekilde doğrayın.Kullanacağımız tencereye, zeytinyağı ve salça koyup, iyice kavurun.Havuçları ve pırasaları ilave edip yaklaşık beş dakika kavrun.Pırasaların
üzerini iki su bardağı sıcak suyu, limon suyu, şeker ve tuzu koyup , 25 dakika pırasalar yumuşayana kadar pişirin.Yumuşayan pırasaların üzerine yıkadığımız pirinçleri ilave edip yaklaşık 8-10 dakika kadar pişirip altını kapatın.(Pirinçleri önceden ilave ederseniz lapa olabilir.)
Not:
  • Pirinç kullanmadanda yapabilirsiniz.
  • Limon suyu yemeğin pişme süresini uzatacağından sonradan ilave etmenizde fayda var.

5 Ekim 2009

Patatesli Soğanlı Kek


Dün nihayet birşeyler yapmaya karar verdim.Düşünüp neler yapacağıma karar vermeden önce buzdolabını açıp dolabı dolduran o kadar sebzeyi nasıl bitireceğimi düşündüm.Düşünme esnasında tamamen dolaptaki sebzelerden birşey yapmak değilde annemin bizler için yaptığı severek yediğimiz patatesli ve soğanlı kek yapmak geldi.Gerçi görüntüsü kekle pek alakalı olmasada farklı ve değişik bir lezzet denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler:
  • 1 Adet Büyük Kuru Soğan
  • 4 Adet Orta Boy Patates
  • 2 Su Bardağı Un
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 1 Su Bardağı Sıvıyağ
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • 1 Paket Kabartma Tozu

Yapılışı:
Malzemeleri karıştıracağımız kabın içerisine yoğurt,yumurta ve sıvıyağı koyup çırpma teliyle iyice çırpın.Çırptığımız karışımın içerisine sırasıyla küp küp kestiğimiz patates ve saoğanı ekleyin.En son un ,kabartma tozu ve geriye kalan malzemeleri koyup elinizle veya kaşık yardımıyla karıştırıp kullanacağımız fırın kabına veya borcama koyup önceden ısıtılmış 180 derecede altı ve üstü kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.