24 Ağustos 2009

Karamelize Şeftalili Muhallebi ve Yoğurt Çorbası


Bu seneki ramazan ayımız şimdilik gayet sakin geçiyor.Ama yemek koşuşturması, iftara ne yapsamla başlayıp iş çıkışı eve gidip yemek yapmakla devam ediyor.Bu sene iftar saatinin geç olması benim işime oldukça yaradı çünkü iş çıkışı eve gidip yemeklerimi rahat rahat yapabiliyorum.Yine akşama ne yapsam diye düşünürken içimden annemi arayıp sormak geldi,cevaplar ise gayet memnun ediciydi.Menüdekiler yoğurt çorbası, karnıyarık,pilav, salata ve tatlı olarak karamelize şeftalili muhallebiydi.Hemen tatlı tarifi alınıp mutfağın yolu tutulup yoğurt çorbası ve karamelize şeftalili muhallebi hazırlıkları başlar:). (Resimler iftar koşuşturmacasından aceleyle olmuştur:(.)

Karamelize Şeftalili Muhallebi;
Malzemeler;
  • 125 gr margarin
  • 1 su bardağı un
  • 750 ml süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya

Üzeri İçin;

  • 3 yemek kaşığı bal(isteğe göre pekmez,esmer şeker)
  • 2-3 adet şeftali
  • 3-5 adet karanfil

Margarini tencerede eritin. 1 su bardağı unu ekleyip iyice kavurun. 750 ml sütü hızlıca karıştırarak tencereye ekleyin. Kaynayan süte, 1 su bardağı toz şekeri ve 1 paket vanilyayı ekleyin.Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.Muhallebimizi bir kaba aktarıp mikser veya el blendırıyla en yüksek hızda tam 15 dakika karıştırın.Muhallebimizi arzu ettiğiniz kaba yada kuplara koyup buzdolabına kaldırın.Diğer taraftan şeftalilerimizin kabuklarını soyup dilimleyin.Yanmaz tavaya balınızı koyun, Ocağın altı kısıkla orta derecede yanmamasına dikkat edilerek balı karamelize edin. Karamelize edildikten sonra altı kapatılır ve önceden yıkanıp kabukları soyulup küçük küçük dilimlenmiş şeftaliler tavaya ilave edilir. Bir iki adet karanfil ekleyin ve karıştırın. Bir 5-10 dk beklenip muhallebinin üzerine eklenir. En az 2 saat buzdolabında bekletilip servis yapılır.

Yoğurt Çorbası;

Malzemeler;

  • 3 yemek kaşığı un
  • 4-5 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1.5 çay bardağı pirinç
  • Tuz
  • Pul biber
  • Nane

Yapılışı;

Unu ve yoğurdu orta boy tencerede krema görünümü elde edene kadar karıştırın (Topaklanmasın diye). Sonra üzerine suyu ve tuzunu da ekleyip ara ara karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynayan çorbanın içine yıkadığınız pirinçleri ekleyip pişmesini bekleyin ve piştikten sonra altını kapatın. Diğer taraftan tereyağını kızdırıp içine naneyi ve pul biberini ekleyin.Tereyağı, nane, pul biber(isteğe göre) karışımını altını kapattığınız çorbanızın üstüne dökün. Bir iki kere karıştırıp tencerenizin kapağını kapatın. Afiyet olsun.

18 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım...
    Şeftalilerin müthiş aroması nefis olmuştur...
    Çorbada vazgeçilmezim...

    YanıtlaSil
  2. Çorba ve muahllebi harika gözüküyor.Tatlıyı en kısa zamanda deniyeceğim.Ebru

    YanıtlaSil
  3. ikiside harika gözüküyor ellerine sağlık.en azından sen resimleri çekebilmişsin ben hiç çekemedim.bu hafta sonuda misafirim var bu sefer bende çekicem :D

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık ikiside çok muhteşem olmuş sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. merhabalar
    her ikside suan gözüme nefis görünüyor hele hele tatlı birazdaha bakarsam dayanamıyacagımı düşünerek sevgilerimi bırakıyorum ellerinize sağlık.....

    YanıtlaSil
  6. Esra hanım merhaba ne zmanadır aradığım karamelize şeftatlili muhallebiyi sonunda buldum nasıl sevindim anlatamam resimler hiç dert değil telafi edersiniz ellerinize sağlık.Vildan

    YanıtlaSil
  7. sütlü ve meyveli tatlilari cok sevdigim icin tam benlik olmus,elinize saglik
    bereketli iftarlar

    YanıtlaSil
  8. Tam şeftali mevsimi bu tatlıyı yapmazsak olmaz:)
    elinize sağlık sevgili Esra

    YanıtlaSil
  9. Her ikisi de enfesler, muhallebiye bayıldım harika görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık ikisi de nefis görünüyor.hayırlı ramazanlar arkadaşım.

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize saglik, 2 si de cok lezzetli tatlar.

    YanıtlaSil
  12. Bende hepinize çok teşlekkür ederim çorba hepimizin bildiği klasik bir tat ama karamelize şeftalili muhallebiyi denemenizi şiddetle tavsiye ederim...:)

    YanıtlaSil
  13. İki lezzette muhteşem canım.
    Sevgiler.
    Ben hakkım tatlıdan kullanıyım.
    Ellerim titremeye başladı. Zor yazıyorum.

    YanıtlaSil
  14. Yoğurt çorbasını çokk severim.ama muhallabiden hiç yemedim kesinlikle deneyeceğim
    ellerine sağlık
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Esra arkadaşıma iyi geceler.Ziyaretin ve dahada önemlisi tanıştığımıza çok sevindim.Muhallebin çok nefis görünüyor arkadaşım ve değişik.Daha önce şeftalilisini hiç denemedim,ellerine sağlık canım,afiyet olsun.Bundan sonrada görüşmek dileğiyle.Sağlıcakla kal.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Iadeyi ziyaret edeyim dedim Esra. Blogun hayirli olsun (biraz gecikmenin simdi farkindayim:((. Niye guzel tariflerde yine gorusmek dilegiyle, guzel ramazanlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  17. merhaba esra mimlendiniz...ve hakkettiğiniz ödülünüzü blogumdan alabilirsiniz...tebrikler

    YanıtlaSil
  18. Karamelize şeftaliyi daha önce denemedim.Değişik ,lezzetli bir tatlı olsa gerek.Eline sağlık hepsi çok güzel.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler...